אושר: משפחות החטופים והנעדרים יוכרו כנפגעי פעולות האיבה
(צילום: KiyechkaSo/shutterstock)

חדשות

אושר: משפחות החטופים והנעדרים יוכרו כנפגעי פעולות האיבה

ועדת העבודה והרווחה אישרה כי משפחות האזרחים החטופים והנעדרים (למעט חיילי צה"ל) יוכרו סופית כנפגעי פעולות האיבה ויקבלו פיצוי ראשוני מיידי וקצבה חודשית עבור כל בן משפחה

ת. כהן   
0
אושר: משפחות החטופים והנעדרים יוכרו כנפגעי פעולות האיבה
(צילום: KiyechkaSo/shutterstock)
אא

ועדת העבודה והרווחה דנה היום (ראשון) בהסכם בין הממשלה לביטוח הלאומי, שעל פיו תוסדר ההכרה המיידית במשפחות האזרחים החטופים והנעדרים (למעט חיילי צה"ל ואנשי כוחות הביטחון) כנפגעי פעולות האיבה, במטרה להסדיר את זכויותיהן.

יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר אמר בפתח הדיון: "אנחנו נמצאים בדיון שאף אחד מאיתנו לא רצה שיתקיים. עכשיו זה לא הזמן לשאלות על מה שהיה אלא לתשובות מעשיות זו הסיבה שהתכנסנו היום. ההחלטה שמובאת כעת לדיון היא פלסטר, חוסם עורקים ראשוני למשפחות כואבות ודואבות אבל לא התרופה. עזרה ראשונה אד הוק כדי לא להפקיר את המשפחות ללא סיוע. לצד זאת הגשנו הצעת חוק מקיפה, עליה חתמו כמעט כל חברי הכנסת, כדי להשוות את משפחות החטופים בעזה ללא שום הבדל לנפגעי פעולות איבה ואת החיילים לנכי צה"ל".

שר העבודה יואב בן צור, האחראי על הביטוח הלאומי, פנה למשפחות החטופים: "מקום המדינה מעולם לא חווינו כמות כזאת של חטופים, זה בא עלינו כרעם ביום בהיר ולכן אין חקיקה קיימת שנותנת מענה לנושא. כדי לסייע חיפשנו את הדרך המהירה ביותר להתחיל לתת לכם משהו. עשינו את המקסימום הניתן במהירות המתבקשת. נכון שצריך לעשות השלמות אבל לא כדאי לעכב את אישור ההסכם. כשנסכים על תיקונים נדרשים נגיע לכאן שוב ונתקן מה שצריך".

בהמשך הדיון פורטו סך הזכאויות וההטבות למשפחות, ביניהן: קבלת מענק ראשוני בסך 10,000 ₪ עבור כל בן משפחה נעדר או חטוף, וקבלת קצבה חודשית בהמשך בגובה 9,000-11,000 ₪, בהתאם למידת הקרבה. כמו כן תתווסף לקצבה תוספת בסך 10% עבור כל ילד.

בדיון השתתפו נציגים ממשחותיהם של החטופים. נעם דן, שחמישה מבני משפחתה נעדרים, אמרה: "אנחנו בחרנו להתיישב על הגבול- בצפון ובדרום. אנחנו משפחה שאוהבת את הארץ שלנו תוך אמונה שלימה שיש לנו ברית עם העם והמדינה הזאת. אנחנו נסדקים מכל צבע אדום ומכל סבב, ובברית הזאת הם צריכים לחזור הביתה. זו האמת הפשוטה, לא פוליטית ולא אידיאולוגית. אני אחיותיי ואחיי הפסקנו לפני שבועיים ויום את נשימתנו, מגיעים ממרחב למרחב, מתראיינים ומשמיעים את הקול הזה. מה קורה עם אלה שאין להם שפה, קשרים? מי עוזר להם? אני מקבלת המון סיוע ותמיכה ועזרה מגורמים אזרחיים, אבל איפה המדינה? אל תפקירו אותנו שוב, כי ההפקרה הראשונה כבר התרחשה".

מיכל לובנוב סיפרה: "בעלי אלכס לובנוב נעדר מאז שמחת תורה. עד היום אין לנו שום קצה חוט מה קרה לו ואיפה הוא. אין אינדיקציה שהוא חטוף והוא לא נמצא בין הגופות. אף גורם מדיני לא פנה אליי עד היום ולא קיבלנו שום מענה אמיתי מהמדינה. יש לנו ילד בן שנתיים בבית. כשהתחלתי לפנות לגורמים אמרו לי- 'עד שבעלך לא יוגדר כחלל אין על מה לדבר, לא תקבלי שום סיוע- לא כלכלי ולא נפשי', נשארתי לבד. יש לי ילדים לגדל במדינה הזאת, אני מבקשת מכם שתעזרו לנו, לכל משפחות החטופים והנעדרים, זה לא מגיע לנו".

שלי שם טוב סיפרה: "בני עומר נחטף בידי החמאס. הזמן נעצר בשבת ב-9 בבוקר, שזה הרגע האחרון ששמעתי מעומר. אין לנו יום ואין לנו לילה. אנחנו ממוטטים אבל מרכיבים את עצמנו בכל בוקר מחדש כדי להחזיר את הילד שלנו הביתה, כמה שיותר מהר, בריא ושלם עם כל החטופים, התינוקות, הילדים, ההורים הסבתות, את כולם בחזרה כמה שיותר מהר. יש מצוות פידיון שבויים והיא צריכה להיות בראש סדר העדיפויות של כל אחד מעם ישראל. אני רוצה שאתם, חברי הכנסת, תסתכלו לנו בעיניים ותבטיחו לנו שאתם עושים הכל בשביל להחזיר את כולם- הילדים, הזקנים, החיילים וגם את אלה שנמצאים כבר תשע וחצי שנים ועוד לא החזירו אותם הבייתה".

ח"כ אופיר כץ, יו"ר הקואליציה, אמר כי "ישנה הצעת חוק של יו"ר הוועדה ח"כ אייכלר שעליה חתומים 83 ח"כים, וכולם מסכימים שהחוק הזה נדרש. מחר אנחנו מקבלים פ' להצעת החוק וכבר מחר! תהיה החלטת ועדת שרים לאישור החוק. אני לא רואה שום סיבה להמתין להצעת חוק ממשלתית, טרם קיבלתי אישור של משרד האוצר, אבל אני מודיע שהחוק הזה צריך לעבור, ובמהרה. אני מבקש את התמיכה של האוצר, כדי שלא נצטרך לעשות דברים שלא עשיתי בעבר"

עו"ד רז נזרי, המסייע משפטית למשפחות: "ישנן כיום הוראות חוק על חללי צה"ל, על נפגעי טרור ואין חוק שמסדיר את הסיטואציה הנוכחית של מעל 200 חטופים שרובם אזרחים. רוצה לומר תודה על הפתרון שהוצע אבל הוא אינו שלם. כשיש חלל לא עלינו יש שבעה והיא מסתיימת והמשפחה חוזרת למעין שגרה, עם כל הקושי שכרוך בכך. כאן אין חזרה לשגרה, המשפחה לא יכולה להתחיל לתפקד ולכן זה שונה לגמרי ויש לנו בקשות לשינויים והתאמות. עם כל הרצון הטוב חקיקה לוקחת זמן וההסכם הזמני עלול להפוך לקבוע- לחודשים ואולי יותר, לכן אנחנו מבקשים לעכב את אישור ההסכם ביום יומיים, לשבת עם נציגים שלנו על ההערות".

יעל גורן, ראש מטה הממונה על החטופים והנעדרים גל הירש: "אנחנו מתואמים עם גופי הרווחה והביטוח הלאומי לגבי המענה הראשוני, בדגש על ראשוני כי אנחנו יודעים שהצרכים הם רבים. אנחנו לומדים אותם ומנסים להגיע לכל הרבדים. מעבר למאמץ המבצעי והאופרטיבי להחזיר את החטופים הביתה, שהממונה עצמו עוסק בו 24/7 , אנחנו גם עוסקים במשפחות, מגיעים אליהם ומחפשים איפה ניתן לסייע. לא תמיד פשוט להגיע לאנשים ולא תמיד הם רוצים בכך. פתחנו חמ"ל שעוסק בנושא ונותן מענה בכל מה שניתן מול משרדי הממשלה שנרתמו כולם בין לילה לאירוע. אם דברים נופלים בין הכיסאות אנחנו מיד מטפלים".

ירונה שלום, מנכ"לית הביטוח הלאומי, אמרה: "הביטוח הלאומי כבר מוכן לשלם את המענק למשפחות ואם ההסכם יאושר היום הן יכולות לקבל אותו כבר מחר בבוקר. אנחנו גם מוכנים להתחיל במעטפת ליווי מסודרת של כל מה שאפשר לתת במסגרת החוק".

בתום הדיון אישרה הוועדה את ההסכם וציינה כי בהמשך ייקבע דיון נוסף שיעסוק בתוספות ושינויים בהסכם על פי הצרכים שיתווספו.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי