יהדות

"אם עם ישראל ידע לנצל את זה": דבריו של ראב"ד מרוקו

"לעולם לא ישנה אדם בין הילדים": כיצד חינוך הילדים של אבות אבותינו משפיע עלינו עד היום? הרב יאשיהו פינטו, ראב"ד מרוקו, הי"ו במסר חזק על חינוך ילדים שניתן ללמוד מאבותינו הקדושים.

ערוץ 2000   
0
אא
ראב"ד מרוקו

בכל דור ודור יש את הסיפור כמו של יוסף הצדיק שנופל ואחים שלו מקנאים בו ורודפים אחריו. היו כמה תחנות בעמ"י שנחרטו לדורי דורות ועדיין משפיעים עלינו, לדוגמה מכירת יוסף ע"י אחיו, הקנאה ששרתה בינו לבין השבטים, העניין עם יעקב אבינו שהפלה בין ילדיו ולאחד נתן יותר, הכין ליוסף כתונת פסים עם ברכת הכהנים מוטבעת עליה, למה ליוסף כן ולאחיו לא? אדם צריך להתנהג אל ילדיו באופן שווה.

גם כלפי יעקב ועשיו – הוריהם, יצחק ורבקה, נתנו להם את אותו החינוך ולא פעלו בבחינת "חנוך לנער ע"פ דרכו" - לכן יעקב יצא צדיק ועשו יצא רשע, אם היו נותנים להם חינוך המותאם לכל אחד אז יכול להיות שעשו היה יוצא גם צדיק או לפחות לא רשע.

עשו היה נפש בפני עצמה, שצריך להתנהג עימה אחרת. אלו דברים שהקטרוג שלהם כל הזמן משפיע על עמ"י. ודאי שאסור לבוא בביקורת על אבותינו הקדושים כמו שהחת"ם סופר אומר שאם אנחנו מסתכלים על הראשונים כמו מלאכים אז גם אנחנו בני האדם יכולים ללמוד מהם, לעומת זאת אם אנחנו מסתכלים על הראשונים כמו בני אדם אז אנחנו כמו חמורים (ולא כמו חמורו של פנחס בן יאיר).

לכן צריך להסתכל על הכל בצורה חכמה וללמוד מזה. למשל אצל יעקב ועשו אנחנו רואים שעשו היה איש כפיים, הוא נועד לעבוד עם הידיים מגיל צעיר אבל במקום זאת הושיבו אותו ללמוד תורה שלא התאימה לנפש שלו ויצרו בו אנטי מסוים עד שגדל ונהפך לרשע. אולי אם היו נותנים לו עבודה של התעסקות עם הידיים, שמתאימה לו לאופי ולנפש אז הוא היה יכול להיות אדם טוב או צדיק והעולם היה נראה אחרת.

אחים יקרים! עלינו ללמוד לנהוג בחכמה עם ילדינו ולהבין מה מתאים להם לנפש ובאיזו דרך לחנך אותם, כפי שהאצבעות שלנו שונות זו מזו, כך גם ילדינו שונים זה מזה, יש להם נפש שונה ועל כן מטבע הדברים, הצרכים והרצונות שלהם שונים. פעלו בתבונה. בהצלחה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי