נשיא ארה"ב ג'ו ביידן.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. (צילום: Muhammad Aamir Sumsum, שאטרסטוק)

חדשות

דיווח חריג מאוד: ארה"ב בוחנת הכרה במדינה פלסטינית

כחלק מעבודת המטה של "היום שאחרי" המלחמה, במשרד החוץ האמריקני בוחנים את שינוי המדיניות המוצהר של המעצמה בכל השנים האחרונות

י. נפתלי   
0
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. (צילום: Muhammad Aamir Sumsum, שאטרסטוק)
אא

במשרד החוץ האמריקני החלו בימים האחרונים לבחון אפשרות של מהלך שיכיר ברמה הבינלאומית במדינת "פלסטין" ביום שאחרי המלחמה הישראלית בעזה. על פי שני בכירים בממשל, את ההוראה להחל בעבודת המטה נתן מזכיר המדינה, אנתוני בלינקן.

הבחינה המחודשת של העניין, שנבדק כבר בשלהי כהונת הנשיא ברק אובמה, מלמדת על פתח לשינוי מדיניות של ארצות הברית. בשנים האחרונות העמדה האמריקנית גרסה כי יש להתנגד באופן גורף להכרה במדינת פלסטין. המדיניות התבטאה גם ברמה ההצהרתית וגם בהחלטות באו"ם.

את הצעד החריג מסבירים אותם בכירים בשינוי חשיבה: עד עתה, האמינו בממשל האמריקני שהכרה ברשות הפלסטינית כמדינה תתבצע רק במשא ומתן עם ישראל, עכשיו מציעים גורמים להעניק את ההכרה כצעד ראשון בתהליך מחודש ולא כקלף ישראלי במגעים עתידיים להסכם.

בכיר בממשל אמר כי הבחינה רק נועדה כדי להציע דרכים בהם ניתן ליישם את פתרון שתי המדינות, "בצורה שתבטיח ביטחון לישראל ולא תסכן אותה". עוד הודגש מטעמו, כי בלינקן לא אישר מדיניות חדשה, אלא ההוראה ניתנה כ"חלק מתהליך גיבוש תפריט רחב של אפשרויות".

אחד מיעדי ממשל הנשיא ג'ו ביידן והישגיו, היה אמור להיות הסכם הנורמליזציה של ישראל וסעודיה. טבח שמחת תורה אמנם השהה את המגעים, אבל לא את הסיכויים. בסעודיה כבר הבהירו במהלך המשא ומתן כי כל הסכם יותנה בסלילה ישראלית להקמת מדינה פלסטינית.

דברים ברוח דומה, אמר ביום שני אמר שר החוץ של בריטניה, דיוויד קמרון. לדבריו, הממלכה "ובנות בריתנו" שוקלות להכיר במדינה פלסטינית כדי לספק לפלסטינים אופק מדיני. 

דובר מטעם המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן מסר אחרי הפרסום כי "מדיניות ארצות הברית במשך שנים רבות היא כי הכרה במדינה פלסטינית צריכה להיות תוצאה של מו"מ ישיר בין הצדדים ולא באמצעות הכרה חד צדדית או דרך מוסדות האו"ם. המדיניות הזו לא השתנתה".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי