רבבות תומכי רפורמה בקפלן; ריבלין הגיע למחאה נגד החקיקה בי-ם
מליאת הכנסת | צילום: Dmitry Pistrov, שאטרסטוק

חדשות

רבבות תומכי רפורמה בקפלן; ריבלין הגיע למחאה נגד החקיקה בי-ם

הרצוג נפגש עם נתניהו ל"פגישה דחופה" בביה"ח כחלק ממאמציו להגיע להסכמה בין הצדדים. "זוהי שעת חירום. חייבים להגיע להסכמה"

מ. פריד   
0
רבבות תומכי רפורמה בקפלן; ריבלין הגיע למחאה נגד החקיקה בי-ם
מליאת הכנסת | צילום: Dmitry Pistrov, שאטרסטוק
אא

אחרי שנחת מביקור מדיני בארצות הברית במהלכו נפגש עם הנשיא האמריקני ג'ו ביידן ועם בכירים נוספים בבית הלבן ונאם בפני הקונגרס, נשיא המדינה נפגש כעת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ל"פגישה דחופה" כחלק ממאמציו להגיע להסכמה בין הצדדים. נשיא המדינה: "זוהי שעת חירום. חייבים להגיע להסכמה".

הפגישה מגיעה ברקע חקיקת צמצום עילת הסבירות שצפויה לעבור מחר במליאת הכנסת והמחאה נגדה. מוקדם יותר בית הנשיא מסר כי "כל העת וגם במהלך ביקורו, הנשיא וצוותו פועלים למצות את נסיונות ההידברות במטרה להגיע להסכמה בין הצדדים".

הבוקר נכנסה לישורת האחרונה בחקיקה שמקדמת הקואליציה לצמצום עילת הסבירות, לקראת אישורה בקריאה שנייה ושלישית מחר במליאת הכנסת. לפי התכנון, המליאה נפתחה באופן חריג בשעה 10:00 בבוקר לדיון ממושך על הצעת חוק יסוד: השפיטה, לצמצום עילת הסבירות.

הדיון צפוי להימשך 26 שעות, אלא אם האופוזיציה תנסה להפתיע מוקדם יותר את הקואליציה עם הצבעה לא מתוכננת.

יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד ויו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי, שנועדו ביום חמישי עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הגישו בסוף השבוע לראש הממשלה ולראשי האופוזיציה את מתווה הפשרה שלהם לצמצום עילת הסבירות. המתווה שנוסח על בסיס הצעותיהם של פרופ' יובל אלבשן, פרופ' ידידיה שטרן ועו"ד רז ניזרי, לשעבר המשנה ליועמ"ש הממשלה, נועד לקדם הסכמות רחבות בעם ולמנוע את העמקת השסע בחברה הישראלית.

יו"ר ההסתדרות ויו"ר נשיאות המגזר העסקי, מסרו: "אנו קוראים לכולם להתייצב מיד מאחורי מתווה פשרה מאוזן למען עתיד המדינה והצלת החברה הישראלית".

על פי המתווה של יו"ר ההסתדרות ויו"ר נשיאות המגזר העסקי, עילת הסבירות תצומצם באופן כזה שלא ניתן יהיה לפסול מכוחה בלבד החלטות ממשלה או החלטות שרים מכוח סמכותם בדין, ובלבד שהחלטות אלו: נוגעות לענייני מדיניות, ונדונו ואושרו על ידי הממשלה במליאתה. בנוסף, לא ניתן יהיה לפסול החלטות ממשלה בענייני מינויים של שרים וסגני שרים מכוחה של עילת הסבירות.

שאר החלטות שרים – בין אם לפי סמכותם הישירה, בין אם מכוח סמכויות שהממשלה האצילה להם, ובין אם מכוח סעיף 34 לחוק-יסוד: הממשלה, וכן החלטות ממשלה בענייני מינויים שאינן דורשות אישור הכנסת, ימשיכו להיות כפופות לביקורת שיפוטית גם לפי עילת הסבירות.

לפי דיווח ב'חדשות 12', גורמים בכירים בקואליציה אמרו כי "הם מוכנים לפשרה". הגורמים הבכירים אומרים כי הפשרה שהם מוכנים לקבל תרכך משמעותית את החקיקה. הם הוסיפו כי "הם לא יסכימו לדרישה לדחות את יתר החקיקה לשנה וחצי", אם כי לא ברור לחלוטין מאיזה כיוון הגיעה דרישת דחייה כזו.

מי שפתח הבוקר את הדיון והציג את הצעת החוק הוא יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן, והוא טען בדבריו כי היא "תשיב את הדמוקרטיה" למדינה. "הצעת החוק נועדה להשיב מעט את הפרדת הרשויות והדמוקרטיה למדינת ישראל. זו לא תפיסת קצה, מדובר בסוגיה שנמצאת בשיח הציבורי שנים רבות", אמר. הוא הדגיש כי "אין שום יסוד לטענה שבקשה לצמצום עילת הסבירות נובעת מאינטרס קצר טווח של הקואליציה – מדובר בהשמצה פרועה, שהסיבה שמישהו מאמין לה היא רעל ופייק. מדובר בתיקון שבימים רגילים לא היה מעורר שום אמוציות".

רוטמן מנה פסקי דין שונים שבהם נעשה שימוש בעילת הסבירות או שבהם הוחלט שלא לעשות בה שימוש, וטען: "הסטנדרטים לא קיימים. בסופו של דבר כל פסקי הדין בנושא הסבירות הם 'אנחנו נחליט, נקבע וננווט', וכשה'אנחנו' הזה במדינה דמוקרטית אמור להיות הציבור ונבחריו, בישראל של היום אלו שופטי בג"ץ". רוטמן טען כי במרבית ההסתייגויות שהגישה האופוזיציה אין היגיון וקרא לחברי הכנסת לתמוך בהצעה שאושרה בוועדת החוקה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי