לאחר 20 שנה: מספר מקרי תחלואה במלריה התגלו בארה"ב
(צילום: Denise Lett/shutterstock)

חדשות

לאחר 20 שנה: מספר מקרי תחלואה במלריה התגלו בארה"ב

המלריה חוזרת? ארגון ה-CDC מדווח כי מספר חולים התגלו בטקסס ובפלורידה. לאחר קבלת טיפול מצבם השתפר. פרופסור נדב דוידוביץ', מומחה בריאות הציבור, מסביר את ההשלכות ואיך להתגונן

ת. כהן   
0
לאחר 20 שנה: מספר מקרי תחלואה במלריה התגלו בארה"ב
(צילום: Denise Lett/shutterstock)
אא

ארגון ה-CDC, המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן, דיווח כי לאחרונה התגלו מספר חולים במלריה ברחבי ארצות הברית. מדובר במקרי תחלואה ראשונים מזה 20 שנה, במלריה מזן "פלסמודיום ויוקס", שאיננו נחשב לזן המסוכן ביותר.  

בשלב זה אותרו חולים בטקסס ובפלורידה, ומצבם השתפר משמעותית לאחר מתן הטיפול. ארגון ה-CDC מציין כי הטפיל עלול לעבור לבני אדם דרך עקיצת יתושי אנופלס, המצויים במגוון אזורים במדינה וניזונים מחולה הנגוע במלריה. 

הפעם האחרונה בה התגלו חולי מלריה בארה"ב היתה בשנת 2003, אז אותרו שמונה מקרי תחלואה בפלורידה.  

פרופ' נדב דוידוביץ', מומחה בבריאות הציבור, מנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, הסביר כי סכנת המלריה עדיין נפוצה ומרחפת ברחבי העולם, כאשר עקב שינויי אקלים מתרבים יתושי האנופלס במדינות שונות. 

"זו עדיין מחלה שפוגעת בעיקר בעולם העני, באזורים שבהם יש יותר יתושי אנופולס שהם למעשה המקור היחיד להדבקה", מספר הפרופסור, "אולם, בחלק מהמקרים מדובר ב'מחלה מיובאת', כלומר כזו שמועברת על ידי מטיילים שחוזרים ממדינות שבהן יש מלריה. בחלק מהמקרים, כפי שרואים כעת בארה"ב - ההדבקה מקומית".    

ובאשר לישראל, ציין דוידוביץ': "לעיתים היתושים ממש מגיעים לאזור מסוים בתוך המטוסים. בארה"ב יבצעו חקירה אפידמיולוגית כדי לחקור את המקרים, ומובן שזה מחייב המשך ברור ומעקב. התחזית הרפואית היא שבעתיד יתושי האנופלס ואיתם המלריה יגיעו לאירופה, ולכן בהחלט קיים חשש. לגבי ישראל, כרגע אין ממה לחשוש. באופן תדיר מתבצעות בדיקות מטעם המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות". 

תסמיני המחלה, מסביר הפרופסור, הם: "חום, צמרמורות, כאבי ראש, כאבי שרירים, עייפות, בחילות, הקאות ושלשולים. הסימפטומים מתחילים בדרך כלל בין 10 ימים לארבעה שבועות לאחר ההדבקה, אם כי אלה יכולים להימשך עד שנה מאוחר יותר". 

דוידוביץ' הסביר כי רוב מקרי התחלואה נובעים כתוצאה מעקיצת היתושים, אך לצד זאת מדגישים בארגון ה-CDC, כי במקרים נדירים עלול לעבור הטפיל גם במהלך קבלת עירוי דם, שיתוף מחטים ומאם הרה לתינוק שטרם נולד. 

בארגון מבהירים כי זמן האבחנה הוא קריטי לטיפול, על מנת למנוע סיבוכים והחמרה של המחלה, כגון: אי ספיקת כליות, פרכוסים, מצוקת נשימה חריפה, תרדמת ולעיתים אף מוות.

באשר להימנעות מהמחלה, מסבירים בארגון כי הכי מומלץ להימנע ככל שניתן מעקיצות יתושים: "אנחנו ממליצים להשתמש בתכשיר דוחה חרקים, ללבוש חולצות ומכנסיים רפויים עם שרוולים ארוכים, להשתמש ברשתות נגד יתושים על חלונות ודלתות ולהיפטר מפריטים שבהם מים יכולים להצטבר ושבהם יתושים יכולים להטיל את ביציהם".  

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי