לראשונה מפרוץ המלחמה: כינוס ראשי הקהילות היהודיות באוקראינה
(צילום: באדיבות המצלם)

חדשות

לראשונה מפרוץ המלחמה: כינוס ראשי הקהילות היהודיות באוקראינה

המנהג שהיה קיים עד לפני שפלש נשיא רוסיה לשטח אוקראינה חודש השבוע. "אנשים שהסתירו את יהדותם מתחילים לחפש את השורשים, לחפש קהילה", נחשף בכינוס

עידו לוי   
0
לראשונה מפרוץ המלחמה: כינוס ראשי הקהילות היהודיות באוקראינה
(צילום: באדיבות המצלם)
אא

כ-60 ראשי הקהילות היהודיות הקטנות באוקראינה הגיעו לשבוע של גיבוש וימי עיון על שפת אגם בלטון בהונגריה, בארגון ''פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה'' (FJCU)  – ארגון הגג המאחד ומייצג את 180 הקהילות ברחבי המדינה.
ה"פדרציה" ארגנה ימי עיון מן הסוג הזה לפני המלחמה, אך זו הפעם הראשונה שעשרות ראשי קהילות יהודיות מאוקראינה מתכנסים יחד לאירוע שכזה, מאז פרצה המלחמה לפני שנה ו-4 חודשים. 

ההתכנסות, במחנה הפליטים "חב"ד" שעל שפת אגם הבלטון בהונגריה, אפשרה למנהיגים היהודים לחלץ עצמות ולהתאושש – רובם לראשונה מאז פרוץ המלחמה. ראשת הקהילה היהודית בעיר הורישני פלבני שבחבל פולטובה, סיפרה כי גויסה לצבא וסייעה למאמץ המלחמתי באוקראינה ושוחררה משירותה הצבאי רק לאחרונה וכעת הגיעה למקום כדי לנוח מהטראומות שעברה. 

כמותה, גם שאר המשתתפים הם ראשי הקהילות הקטנות במדינה, שבהן עשרות ומאות יהודים בלבד ואין להן רב מכהן. חלק מהקהילות מוכרות בעולם היהודי בגלל הצדיקים שפעלו או קבורים בהן, כמו סלאוויטא, שֶׁפֶּטִיבְקָה, קולומיאה ונייעז'ין וחלקן כמעט לא מוכרות בציבור כמו קאלוש, פסטוב, בוריספיל, נובומוסקובסק, סלוביאנסק ועוד ועוד. 

"לא ראינו אותם הרבה זמן והם עצמם לא נפגשו במשך תקופה מאוד ארוכה", מספרת אלינה טפליצקי, מנכ"לית ה''פדרציה'' שהתלוותה למסע המורכב מאוקראינה למחנה הפליטים. "היה מרגש לראות אותם מחליפים יחד חוויות ודנים בדרכי ההתמודדות, בחוסן ובאתגרים דוגמת מוות של בני הקהילות בחזית או מהפצצות רוסיות וכן בחלוקת המזון שאנו מספקים להם מידי חודש". עוד לדבריה, בחודשיים הקרובים יערכו עוד 2 סבבים של כינוסים דומים לראשי קהילות גדולות ומרכזיות יותר. 

במהלך הדיונים עלה כי גברים גויסו לחזית כמעט מכל הקהילות היהודיות באוקראינה. מאות מתוכם נפצעו ואף נפלו בקרבות.
ראש הקהילה היהודית באומן סיפר כי "היהודים המקומיים חוזרים לאט לאט, לאנשים אין כוח לעסוק בהישרדות והימלטות ולכן הם מעדיפים לחזור הביתה בסופו של דבר".

תופעה מרתקת שדנו בה המשתתפים הייתה התרחבות הקהילות בזכות יהודים שעד כה ''שמרו על מרחק'' מבתי הכנסת והסתירו את יהדותם – וכעת הגיעו עם מסמכים שמאשרים שהם יהודים והם מבקשים להיות חלק. "זה מגיע גם מהעובדה שהם מחפשים בזמן כזה להיות חלק ממשפחה גדולה, מקהילה; וגם כדי לזכות בסיוע שה'פדרציה' מעניקה לעשרות אלפי בתי אב יהודיים ברחבי אוקראינה מידי חודש, בתקופה שרבים מוצאים את עצמם ללא עבודה כלל", אמר מנהיג הקהילה של פרילוקי, שאליה הצטרפו בשנה האחרונה 38 משפחות חדשות. הקהילה במירגורוד גדלה בכ-100 נפשות בעקבות בריחה מערי החזית וגידול של פליטים מעיר לעיר נרשם במרבית הערים במרכז ובמערב המדינה.

נוסף לסמינרים והנופשונים לראשי הקהילות, במהלך חודשי הקיץ צפויים לפקוד את מחנה בלטון כ-2,000 פליטים יהודיים מאוקראינה; בחלק מהזמן המקום מיועד למשפחות וביתר הזמן הוא ישמש כמחנה קיץ לסטודנטים, ילדים ועוד. כלל האורחים יקבלו 3 ארוחות מידי יום ומקומות לינה מרווחים ומטופחים ללא עלות. מחנה הפליטים ההונגרי פועל ללא הפסקה מאז ערב פסח של השנה שעברה, בשיתוף פעולה הדוק בין "הפדרציה" בראשות שליח חב"ד הרב מאיר סטמבלר ל'איגוד הקהילות שומרי תורה בהונגריה (EMIH) בהנהגת רבה הראשי של הונגריה ושליח חב"ד הרב שלמה כובש.

לדברי הרב סטמבלר, "אנחנו מפעילים את מחנה הפליטים בבלטון סביב השעון ועד כה אירחנו בו  במצטבר כ-10,000 נפשות שזכו לקורת גג ואוכל מזין בשעה כה גורלית עבורם. אסור שהעולם יישכח את הזוועות שמתחוללות באוקראינה. אנחנו מאמינים ובטוחים שהמלחמה תסתיים בקרוב, בביאת המשיח. אין ברירה אחרת".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי