(צילום: Anas-Mohammed/shutterstock)

חדשות

הרשות הפלסטינית תפצה מורי דרך שעבודתם ניזוקה באינתיפאדה

ברשות תקפו את החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים בתביעה שהוגשה לפני כ-20 שנה, וטענו כי "ישראל והמתנחלים הם אלו שגרמו לפגיעה בתדמית באזור"

מ. פריד   
0
(צילום: Anas-Mohammed/shutterstock)
אא

בית המשפט המחוזי בירושלים חייב לאחרונה את הרשות הפלסטינית לפצות עשרות מורי דרך בתביעת פיצויים שהגישו לפני כ-20 שנה, זאת בשל אחריותה לירידה הדרסטית בהיקף התיירות לישראל בעקבות פתיחתה באינתיפאדה השנייה. כך פורסם הבוקר (שלישי) בכאן רשת ב. היקף הפיצויים המצטבר מגיע לכ-5.5 מיליון שקלים.

בפסק דין חלקי משנת 2019, הטיל השופט משה דרורי אחריות על הרשות הפלסטינית על הפיגועים, וכן על עצם הפגיעה בכלכלה ובתיירות הישראלית כתוצאה מהם. לדבריו, "מטרת הרשות הפלסטינית הייתה בכמה מישורים: לא רק להרוג יהודים וישראלים, אלא גם לפגוע בכלכלה הישראלית, כולל התיירות, וזאת כדי להפעיל לחץ על ממשלת ישראל כדי להיכנע לתביעות הפלסטיניות".

השופט המשיך וכתב: "בנסיבות אלה, מוצדק גם מוצדק להכיר בתביעת מורי הדרך… מסכת הראיות היא כזו המחייבת את הטלת האחריות על הרשות הפלסטינית ואת קביעת החבות לכיסוי הנזקים שנגרמו למורי הדרך". עם זאת, השופט דרורי השאיר את שאלת חישוב הפיצויים והוכחת הנזק להמשך. לאחר פרישת דרורי, המשיך לנהל את התיק השופט משה סובל, שכעת נתן פסק דין סופי בעניין.

59 מורי הדרך – שיוצגו על ידי עורך הדין אבי סגל, ניצנה דרשן לייטנר ואבי גז מטעם ארגון שורת הדין – טענו כי הפיגועים ואימת הטרור גרמו לפגיעה אנושה בהיקף התיירות הנכנסת, דווקא בשיא פריחתה, והביאו השבתה כמעט מלאה של פרנסתם. 

מומחה מטעם הרשות הפלסטינית ביקש להפחית את הנזק הנטען. המומחה טען כי היקף ירידת התיירות תלוי בגורמים רבים שאינם קשורים כלל לאינתיפאדה, כמו למשל בועת הדוט קום, היקף השימוש באינטרנט, פיגועי ה-11 בספטמבר, היערכות כושלת של המדינה לקלוט את התיירות ואף משבר הרובל ברוסיה. השופט סובל דחה את עמדת הרשות הפלסטינית, וקבע כי היא אחראית ל-95.4% מנזקו של כל אחד מהתובעים, בהתאם לתוצאה המתקבלת מהפחתת הכנסותיו בחודשים אוקטובר 2000 עד מאי 2002.

הרשות הפלסטינית שללה בכתב הגנתה את אחריותה לפגיעה בתיירות, ואף טענה כי "התנהגותה של מדינת ישראל והמתנחלים היא שגרמה לפגיעה בתדמית האזור", וכי "פיגועי הטרור, כמו גם התנהגות הצבא הישראלי, גרמו נזקים כלכליים עצומים לכלכלת ולרשות הפלסטינית". בית המשפט דחה את הטענות, תוך התבססות בין השאר על דבריו של מרואן ברגותי בפני מדובב בכלאו, כשהודה שמטרת הפיגועים הייתה גם לפגוע בתיירות כדי ללחוץ על הממשלה להסכים לדרישות הרשות הפלסטינית.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי