שימו לב: פטרייה מידבקת מתפשטת במספרות גברים. כך תימנעו
(צילום: Rovsky/shutterstock)

חדשות

שימו לב: פטרייה מידבקת מתפשטת במספרות גברים. כך תימנעו

חוסר אחריות? תופעה לא נעימה מתפשטת במספרות גברים בארץ, כאשר לקוחות נדבקים בזה אחר זה בפטרייה מגרדת ומציקה. מדו זה קורה וכיצד ניתן להימנע? כל התשובות

ת. כהן   
2
שימו לב: פטרייה מידבקת מתפשטת במספרות גברים. כך תימנעו
(צילום: Rovsky/shutterstock)
אא

תופעה מלחיצה במיוחד: גברים רבים ברחבי הארץ מתלוננים לאחרונה על פטרייה מציקה, מגרדת, וזיהומית - בה נדבקו לאחר ביקור במספרה. אחד הלקוחות של מספרה מסוימת בארץ סיפר ל - MAKO בריאות: "נדבקתי בפטרייה אחרי שיצאתי מהמספרה אני חושב שזה מהמכונות. אני תמיד עושה תספורת קצוצה מאוד – המכונה ממש נוגעת לי בקרקפת". עוד הוא הוסיף, "דיברתי עם חברים שמספרים שקרה להם אותו דבר. אני כבר שנים מסתפר, ואני לא זוכר דבר כזה. אני יכול לומר שרוב המספרות לא מחטאות את המכונה כמו שצריך - וחבל, בסוף זה פוגע בבריאות הלקוחות". לקוח נוסף סיפר כי גם התופעה המוזרה והלא נעימה לא פסחה גם עליו: "זה קרה אחרי תספורת. זה מגרד וכואב. הלכתי לרופא והוא רשם לי כדורים. זה ממש מטרד. אני רואה שאצל כולם תמיד זה באותו מקום, בין העורף לראש". 

מדוע זה קורה? ד"ר יעל רנרט-יובל, מומחית ברפואת עור במחוז מרכז של הכללית, הסבירה כי התופעה מכונה "תינאקפיטיס" וכי ישנם מספר סוגי פטריות כאלו בארץ. לדבריה, ניתן להידבק בפטרייה כזו לאחר שלקוח שנדבק בה הסתפר וראשו נגע במכונת התספורת, הנחשבת מאותו הרגע לנגועה בפטרייה. "למעשה מדובר בסוג של גזזת - פטרייה שממש נכנסת לתוך זקיקי השערה", מסבירה ד"ר יעל, מאחר שלא מדובר בפטרייה שנמצאת על פני העור, לא פשוט לטפל בה, כי לא ניתן להסתפק במשחה אלא נדרש שימוש בטיפול תרופתי - כדורים אנטי פטרייתיים".    

עוד היא מוסיפה: "כאשר התספורת נעשית צמוד לקרקפת, הפטרייה יכולה לחדור לתוך זקיק השיערה וכך, אם המכונה לא חוטאה כיאות, היא מדביקה את הלקוח הבא". 

באשר למסוכנות בהידבקות בפטרייה, מציינת ד"ר רנרט-יובל: "באופן כללי, הפטרייה הזאת לא מסוכנת, אבל אם היא לא מטופלת ונשארת בעור, היא יכולה לעשות נזקים לקרקפת."  

"אצל לילדים היא יכולה לגרום להתנפחות. זה כואב ולפעמים מוביל למוגלה. אם פטרייה לא מטופלת לאורך זמן היא יכולה לפגוע גם בצמיחת השיער באזור הנגוע, ויכולה להדביק עוד אנשים בסביבה. אגב, הפטרייה עלולה לעבור לגוף בעיקר לאזורים קרובים. חשוב לגשת לאבחון אצל רופא עור".  

מישל מרסייה, יו"ר התאחדות מעצבי השיער, מציין כי הדרך להימנע מהידבקויות בפטרייה המציקה, היא להקפיד על היגיינה וחיטוי של ציוד התספורת: "הלקוחות צריכים לשאול את הספר האם חיטא את המכונה לפני השימוש. אנחנו בהתאחדות עושים הכול כדי למנוע מספרים לפעול לא כשורה, וגם פועלים כדי למנוע מקרים של הידבקויות, זיהומים, פטריות וגם מקרים של פגיעות קשות בקרקפת על ידי ספרים שלא עובדים נכון ובאופן חוקי. חומר החיטוי הוא בצבע תכלת-כחלחל, חובה להשתמש בנוזל הזה לפני כל שימוש. אנחנו נאבקים כדי להפוך את מקצוע הספרות לכזה הדורש לימודים ופיקוח. לא יכול להיות שכל אחד יעבוד עם כימיקלים איך שהוא רוצה. זה בסיסי לחטא מכונה בין לקוח ללקוח, צריך לעצור את התופעה הזאת ויפה שעה אחת קודם". 

תגובת משרד הבריאות: "תקנות רישוי עסקים שונו בשנת 2006, כך שמשרד הבריאות אינו בעל מעמד של נותן אישור למספרות, מכוני יופי ומכוני מניקור, אלא מוגדר לידיעה בלבד. בהתאם לכך, הפיקוח התברואי ואישור בקשות לרישיון עסק מתבצע על ידי תברואני הרשויות המקומיות. בתקנות (תנאי תברואה נאותים לעסקים לא רפואיים לטיפול בגוף אדם) מפורט כיצד ניתן למנוע הדבקה וזיהומים בעסקים אלו." 

עוד מוסיפים במשרד כי "מחלת הגזזת אינה מחייבת הודעה למשרד הבריאות. במקרה שצוות רפואי בוחר לדווח נערך תחקיר אפידמיולוגי ואם במהלכו עולה חשד למעורבות של מספרה - פקחי בריאות הסביבה מבצעים בקרה במקום כדי לבחון את נהלי מניעת זיהומים". 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי