תחקיר shein
(צילום: II.studio/shutterstock)

חדשות

קונים בגדים באתר SHINE? התחקיר הבא עשוי לגרום לכם להתחרט

הלב(ו)שה לכל המשפחה בגרושים? תחקיר שנעשה על חברת SHEIN, חושף תנאי העסקה מחפירים ויחסי אנוש לא אנושיים בתנאי עבדות, שייתכן כי יגרמו לכם להפסיק לרכוש ברשת האופנה הסינית

ת. כהן   
2
תחקיר shein
(צילום: II.studio/shutterstock)
אא

זהו לא סוד שישראלים רבים כבר מזמן מעדיפים קניות אונליין על פני שוטטות מעייפת בחנויות ובקניונים. אתר הביגוד SHEIN הפך למעצמה של ממש עם מליוני הזמנות מכל רחבי העולם, כמו גם בישראל. הבחירה באתר נעשית ממניעים שונים כמו: משלוח מהיר, נוחות והגעת המוצרים עד פתח הבית, מחירים אטקטיביים ביותר ומציאות של ממש. אלא שתחקיר שנעשה בבריטניה (ערוץ 4 הבריטי) חושף ממצאים קשים במפעלי החברה: תנאי העסקה מחפירים ולא אנושיים, ימי עבודה בלתי נתפסים האורכים 18 שעות בלי הפסקות באמצע, ויום חופש בלבד במהלך החודש, שכר מגוחך לעובדים והטלת סנקציות ועונשים עבור הספקי עבודה נמוכים.  

לא מדובר בתחקיר חדש. כבר בשנה שעברה נערך חקיר מקיף מטעם סוכנות הידיעות רויטרס, שתיעד את התנאים בפסי הייצור בחברה. התנאים המחפירים שהתגלו בשני התחקירים חושפים ממצאים קשים המוגדרים ,תנאי עבדות" במדינות מסוימות כמו: אוסטרליה בריטניה עוד. חברת SHEIN הוקמה בסין בשנת 2008 והפעילה מטעמה אתר למכירת שמלות כלה בשם Sheinside.com , מבלי לקחת חלק בכל הקשור לעיצוב וייצור, אלא שהחל משנת 2014 הקימה החברה מפעל ייצור מטעמה, והיתה אחראית על הייצור והאספקה כאחד. אותה חברה היא למעשה חברת SHEIN שאנו מכירים כיום והפכה למעצמה מדוברת ביותר ברחבי העולם והרשת.  

לחברה ישנן שלוחות במעל 220 מדינות, והיא מהווה נתח שוק של 28% מהאופנת האונליין המהירה בארה"ב. בתקופה האחרונה שוויה של החברה עמד על כ- 84 מיליארד ליש"ט, עם "מחירי רצפה" השווים לכל כיס.  

אלא שאת המתרחש בחברה באמת, חשף הסרט התיעודי Inside The Shein Machine , בערוץ 4 הבריטי. את הסרט הנחה העיתונאי אימאן עמרני, ומטעם ההפקה נשלח עובד סמוי למפעל במחוז גואנגג'ואו הסיני, על מנת לתעד את המתרחש במפעלי החברה - והממצאים מדאיגים ביותר: יום העבודה במפעל החל בשעה 8 בבוקר והסתיים רק מוקדם בבוקר שלמחרת, בעוד שע"פ חוקי העבודה בסין מותר לעוד רק עד 40 שעות שבועיות.  

"במפעל מתקיימת מערכת לא אנושית", סיפר העובד הסמוי למנחה עמרני, "העובדים צפויים לייצר מאות פריטים בכל משמרת, כאשר השכר היומי הממוצע של עובד במפעל הוא עלוב". ע"פ התחקיר, העובדים מרוויחים לכל היותר 2,000 ₪ בחודש תמורת ייצור של לא פחות מ-500 פריטי לבוש ליום. במהלך התחקיר סיפרו העובדים כי אין להם יום חופש בשבוע, המקובל כיום שבתון ע"פ החוק. סביבת העבודה מתישה ואינטנסיבית על מנת לעמוד ביעדים ולהספיק לייצר כמה שיותר, מה שגורם לחיכוכים לא מעטים בין העובדים למעסיקים. בנוסף להפרת זכויות העובד, נמצאו גם ליקויי בטיחות. מטעם החברה נמסר: "אנו מעסיקים סוכנויות צד שלישי לביצוע ביקורות סדירות במתקנים שלנו. נאפשר להם מסגרת זמן לתיקון הכשלים, ואם הם לא יעמדו בכך, ננקוט פעולה מיידית. "אנו מודאגים מאוד מהטענות שהוצגו בסרט, אשר מפרים את קוד ההתנהגות המקובל. ביקשנו מידע ספציפי מערוץ 4 וכל אי ציות לקוד, יטופל במהירות".   

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי