לאחר שצעיר נפטר מ"אמבה אוכלת מוח": האם צריך לחשוש?
(צילום: Jose HERNANDEZ Camera 51/shutterstock)

חדשות

לאחר שצעיר נפטר מ"אמבה אוכלת מוח": האם צריך לחשוש?

בתחילת החודש נרשם מקרה תחלואה ראשון ב"אמבה אוכלת מוח", שגרמה למותו של הצעיר מהצפון. מהי באמת אמבה אוכלת מוח, האם ניתן להמנע ממנה ועד כמה אנו צריכים לחשוש? כל הפרטים

ערוץ 2000   
0
לאחר שצעיר נפטר מ"אמבה אוכלת מוח": האם צריך לחשוש?
(צילום: Jose HERNANDEZ Camera 51/shutterstock)
אא

בתחילת החודש התפרסם כי בחור צעיר מהצפון שלא סבל ממחלות רקע, נפטר עקב הזיהום הקטלני המכונה "אמבה אוכלת מוח". ע"פ מחקר שנעשה באתר IFL, ה"אמבה אוכלת מוח" היא למעשה אורגניזם בעל תא אחד, המתפתח במקורות מים חיים ומתוקים, כגון: נחלים, מעיינות, נהרות, אגמים ולעיתים אף בבריכות שחייה שאינן עוברות טיפול שוטף.

החיה החד תאית ניזונה בד"כ מאורגניזמים בדמות חיידקים הנמצאים בתחתית מקור המים. מדובר במחלה זיהומית קטלנית ששיעורי התמותה בה גבוהים בהחלט והיא נדירה מאוד. עד כה נרשמו כ - 400 מקרי הידבקות ברחבי העולם, כאשר אחד מהם כאמור, בישראל. הדרך היחידה לנסות ולהימנע מן המחלה ההרסנית, היא הימנעות מראש משחייה במקורות מים לא מוכרים ולא מטופלים או לכל הפחות להשתדל לא לשאוף מים דרך האף, מה שגורם לחדירת האורגניזם לגוף.

האמבה לא מידבקת דרך מגע וניתן להדבק רק כאשר שואפים את המים במעלה האף, דבר אשר מאפשר לה לחדור את הרקמות ולטפס דרך העצבים האחראים על הריח, היישר למוח. ומה שמפחיד יותר, היא העובדה שהאמבה עשויה להתפתח ולהתרבות בתוך המוח ע"י אכילת תאים המצויים בו.

אכילה זו מובילה לכדי לחץ על הגולגולת, התנפחות המוח ולאחר מכן התפשטות "דלקת המוח האמבית" המובילה לעיתים קרובות לחוסר תפקוד מוחי ובהמשך אף למוות. התפתחות המחלה היא מהירה מאוד ולכן לזמן האבחנה ישנו תפקיד משמעותי על מנת לעצור הידרדרות.

על אף הקושי והמורכבות שבטיפול ובמניעה, ישנם חמישה בני אדם שהצליחו לשרוד את המחלה הקטלנית בזכות מערך צפוף ואינטנסיבי של סדרת טיפוליםלעיתים נוהגים הרופאים לקרר את החולה באופן שיהא נמוך משמעותית מטמפרטורת הגוף, על מנת להצליח להוריד את הנפיחות המוחית. תסמיני המחלה הם: כאב ראש חזק, חום, כאב גרון, בחילות והקאות, פרכוסים ובשלב ההידרדרות אף צוואר נוקשה, הזיות, פרכוסים, תרדמת ומוות 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי