"הרב כל דבר שאני אומרת לבעלי הוא לא משתכנע". מה הסיבה?
(צילום: aastock/shutterstock/Maria Moroz)

יהדות

"הרב כל דבר שאני אומרת לבעלי הוא לא משתכנע". מה הסיבה?

סוד הקסם של הזוגיות: הגיוני נכון? במחשבה ראשונית - לא. מה הגורם המניע לאי נכונות מבן זוג אחד? בעוד שהשני מראה אחרת? הרב שמחה כהן מבאר את אבן התשתית שצריכה להיות לנו

הרב שמחה כהן   
0
"הרב כל דבר שאני אומרת לבעלי הוא לא משתכנע". מה הסיבה?
(צילום: aastock/shutterstock/Maria Moroz)
אא

מהו "קסם הקשר" שבו ניתן לגרום לבן הזוג לקבל את רצוני ואת דעתי? מהי הסיבה לכך שישנם בני זוג שאינם מקבלים את דעתו של בן זוגם? באחת ההזדמנויות התקשרה אליי אשת תלמיד בישיבתי ושאלה מה פשר הדבר שהיא אינה מסוגלת לשכנע את בעלה בשום דבר. שאלתיה אם בעלה סבור שהיא מעריכה אותו. תשובתה הייתה שלילית: "הוא יודע שאינני מעריכה אותו". "האם את היית מסוגלת להשתכנע מאדם שאינו מעריך אותך?" שאלתיה. "ודאי שלא", השיבה. "אם כן, הרי לך התשובה לשאלתך. אם אינך רגילה לשבח את בעלך, תחושתו היא, כפי שאת יודעת, שאינך מעריכה אותו, ולכן לא תצליחי לשכנע אותו ולשנות את דרכו אף אם תשקיעי בכך מאמצים רבים ביותר".

לעומת זאת, אילו היו בני הזוג מעניקים זה לזה תחושה של הערכה, היו מגלים שהם מסוגלים לשנות היבטים רבים בהתנהגותו של בן הזוג. דבר נוסף התורם לקשיי הקשר הרגשי הוא כאשר יש בבן הזוג איזה דבר ששותפו לנישואין היה רוצה לשנותו, ועל פי רוב יש בו דברים רבים שמעוניינים לשנות. כתוצאה מכך מעירים לו הערות, ובוודאי קשה להחמיא לו. נקודת המוצא של המבקר והמעיר היא שבעקבות ההערות בן הזוג אומנם ישתנה. ואולם אם יבחן מעט את מהלך חייו, יגיע במהירות למסקנה שהסיכוי לקדם את הזולת באמצעות ביקורת הינו קלוש. המעיר הערות נקלע למעגל קסמים: בבן הזוג יש דברים שהוא רוצה לשנות; כתוצאה מכך הוא מעיר הערות ואינו ממציא, כיוון שהשינוי המיוחל אינו מתממש; הסיכוי להשתנות נעשה קלוש יותר, ושוב חוזר חלילה.

הדבר הנבון יותר הוא להתמקד בשבחים על הדברים החיוביים שבבן הזוג. כתוצאה מכך מקבל המחמאות נעשה פתוח יותר לקבל הכוונה של המחמיא, והסיכוי לשנות אותו גדל עשרת מונים. המחמאה עשויה גם לעזור לשמוע ביקורת ולנסות להשתנות בעקבותיה. היטיב להבהיר זאת השל"ה הקדוש בבארו פסוק בספר משלי (ט, ח): "אַל תּוֹכַח לֵץ פֶּן יִשְׂנָאֶךָּ הוֹכַח לְחָכָם וְיֶאֱהָבֶךָָּ". שלמה המלך אמר מה שאפשר לראות בחיי היום-יום: אין טעם לבקר אדם שאינו מוכן להאזין וללמוד; הוא רק ישנא אותך. אם ברצונך לקדם מישהו בביקורת, חפש את החכם. חכם הינו המעוניין ללמוד ולהתקדם, ולכן הוא יאזין באהבה לדברי ביקורת בונה. השל"ה הקדוש הסביר את דברי שלמה בהיבט נוסף: אל תאמר לאדם: "אתה לץ"; הוא ישנא אותך ולא יאזין לך. אם ברצונך להוכיחו ולהחזירו למוטב, אמור לו: "אתה חכם". בהשפעת המחמאה תהיה אוזנו כרויה לשמוע את תוכחתך, וליבו יהיה פתוח להקשיב לדבריך.

לעיתים, הרוצה לשנות דבר מה בבן זוגו מעיר לו ומבקר אותו על מנת שישתנה, אך אינו יודע את הקסם: כדי שהוא ירצה לקבל את דבריך – עליך להראות לו שהוא מכובד בעיניך על ידי כֹח המחמאה!

(באדיבות משכן שילה) 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי