יום ההסתלקות של רבי וסרמן: "נוח לי להיקבר חיים בתוך עמי"
(צילום: Arnaoutis Christos/shutterstock/Ajdin Kamber/מאת מקור, שימוש הוגן, https://he.wikipedia.org/w/index.php?curid=310919)

גדולי ישראל

יום ההסתלקות של רבי וסרמן: "נוח לי להיקבר חיים בתוך עמי"

לרבי אלחנן וסרמן, תלמידו של החפץ חיים, הייתה אפשרות להציל את עצמו בשואה אבל הוא בחר אחרת: "נוח לי להיקבר חיים". היום, י"א תמוז, חל יום ההסתלקות שלו. אז מי הוא היה?

הרב יצחק בצרי   
יום ההסתלקות של רבי וסרמן: "נוח לי להיקבר חיים בתוך עמי"
(צילום: Arnaoutis Christos/shutterstock/Ajdin Kamber/מאת מקור, שימוש הוגן, https://he.wikipedia.org/w/index.php?curid=310919)
אא

היום, י"א תמוז, הוא יום ההילולה של הגאון הרב אלחנן וסרמן זיע"א השם יקום דמו. נרצח בשואה עם מיליוני יהודים, ולא הסכים להציל את עצמו. רבי אלחנן בונים וסרמן הי"ד היה תלמידו המובהק של החפץ חיים, וממנהיגי אגודת ישראל והיהדות החרדית באירופה בדור שלפני השואה.

עמד בראש ישיבת 'אהל תורה' בברנוביץ' שבליטא. ישיבתו הייתה ישיבה לבחורים צעירים, ובתקופת השואה מאות תלמידים למדו בה. כבר בתחילת המלחמה נפגעה העיר ברנוביץ' קשות, כאשר הגרמנים הפציצו אותה מן האוויר. עם חורבן הקהילה היהודית, התלמידים הצעירים חזרו לרוב לביתם. המבוגרים, בחלקם התפזרו למקומות שונים. חלק קטן ניצל והגיע למקום מבטחים.

אחרי תלאות רבות רבי אלחנן הי"ד יחד עם קבוצת בחורים הגיעו לליטא, לעיר קובנה, בתקווה למצוא משם דרך להגר לארץ חופשית, אבל אחרו המועד, כיוון שקובנה נכבשה אף היא ע"י הגרמנים זמן קצר לאחר מכן.

עם הכיבוש הגרמני של קובנה, ב-1941, כאשר החלו השילוחים ההמוניים למקומות ההריגה, מסר הרב אלחנן וסרמן שעורים על קידוש השם. ואף הורה לבנו ולתלמידיו את נוסח הברכה שיש לומר בעת שמוסרים את הנפש על קידוש השם.

כאשר נשלחו תלמידיו לגיא ההריגה, הייתה לרבי אלחנן אפשרות להציל את עצמו, אך הוא טען: "נוח לי להיקבר חיים בתוך עמי, עם אחי בני ישראל הקדושים והטהורים, כגורלם יהיה גורלי ומה שנגזר עליהם גם מנת חלקי יהיה".

כשנלקח עם רבנים ותלמידים מגטו קובנה בי"א בתמוז תש"א לפורט התשיעי, נשא דברים על כובד משקלה של ההתכוונות באותם רגעים, עד כדי כך שמחשבה בלתי ראויה עלולה לפסול את גודל המעשה:

"במרומים מחשיבים אותנו כצדיקים, כנראה, כי נבחרנו לכפר בגופותינו על כלל ישראל. עלינו לעשות תשובה כעת, מיד במקום, כי הזמן קצר... עלינו לזכור, שבאמת נהיה מקדשי השם. נלך בראש זקוף, ולא תעלה חלילה מחשבה פסולה, שהיא בבחינת פיגול, הפוסל את הקורבן. אנו מקיימים עתה את המצווה הגדולה ביותר: קידוש ה'. האש שתבער בעצמותינו היא האש, אשר תקים מחדש את העם היהודי", אמר לתלמידיו רגעים ספורים לפני מותם.

סיפור אחד מהשקפתו הטהורה: המגיד הנודע הרב ראובן קרלנשטיין זצ"ל סיפר את הסיפור הבא על תוכחתו הנאצלת של הרב אלחנן וסרמן הי"ד. הסיפור מובא בספר 'יחי ראובן':

אדם שלמד עם ר' אלחנן וסרמן זצ"ל הי"ד בישיבה התגורר בוורשה. הוא פנה למסחר, הצליח בעסקיו והתעשר. לימים הגיע לבקר את רבי אלחנן בביתו שליד הישיבה. ר' אלחנן לא רצה להנות מקופת הישיבה אלא רק את ההכרח שבהכרח. ראה אותו גביר את הדלות בביתו של רבי אלחנן, פנה אליו ואמר לו: "רבי אלחנן, קשה לי לראות את הדלות בביתך, הרי אני מכיר את כישרונותיך הגדולים, בטוחני שאם היית נכנס למסחר היית מתעשר יותר ממני".

רבי אלחנן לא השיב לו על דבריו ופנה לשוחח עימו על עניינים אחרים. הוא אירח אותו בביתו, האכילו והשקהו. כשסיים את ביקורו, לווהו רבי אלחנן לתחנת הרכבת. היו שם שתי רכבות, אחת נסעה לוורשה והשנייה נסעה ליעד אחר. הרכבת שנסעה לוורשה הייתה עמוסה נוסעים ובשנייה היו נוסעים ספורים. הגביר רכש כרטיס לוורשה, עיר מגוריו.

פנה אליו רבי אלחנן ואמר: "עיניך הרואות, הרכבת לוורשה צפופה ואלו הרכבת השנייה ריקה כמעט לגמרי. למה לך לעלות על הרכבת שעושה דרכה לוורשה, תעלה על הרכבת השנייה, תוכל להתרווח במושבך ולהנות מנסיעה נעימה". "אבל היעד שלי הוא וורשה", השיב הסוחר בפליאה. "כן, אבל למה לך לנסוע בצפיפות, לא כדאי לנסוע ברכבת מרווחת?", שאל שוב ר' אלחנן.

הגביר החל להרים את קולו בנימה של כעס: "ר' אלחנן, אינך מבין? אין לי מה לנסוע ברכבת השנייה. אני צריך להגיע לביתי בוורשה"… ור' אלחנן בשלו: "ובכל זאת למה לך לנסוע בצפיפות, לא כדאי לך לעלות על רכבת נוחה ומרווחת?" הגביר כבר איבד את סבלנותו: "אינך מבין? למה אינך שומע מה אני אומר? אמרתי לך: זה לא הכיוון שלי!"…

אז פנה רבי אלחנן אל הגביר ואמר לו: "ואתה אמרת שיכולתי להיכנס למסחר ולהצליח? זה לא הכיוון שלי! מדוע את זה אינך מסוגל להבין?!" הגאון המקובל הרב יצחק בצרי שליט"א, מבקש: הדליקו נר לעילוי נשמתו הטהורה, ובקשו בקשות לישועות. אפשרי לשתף ולהפיץ

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי